27 Ağustos 2012 Pazartesi

Marduk’dan Evvel El Nino Geldi


Bembeyaz kumsallar, berrak mavi deniz, cennet gibi bitki örtüsü,  güzel bir Uzakdoğu masajı eşliğinde mojito’mu yudumlarken, ‘acaba cennette miyim’ diyebilme  hayali ile yanıp tutuşan ben, evvel sene tsunami, geçen sene radyasyon akıntısı  korkusuyla, gidemediğim tropik ada tatilini; 21.12.2012 Marduk’la kavuşma anımızdan  evvel, ne olur ne olmaz 'son keyiftir' diye gerçekleştirmeyi planlıyorum ki; çeşitli  ajansların geçtiği minik haberlerini görünce cin çarpmışa döndüm desem yeridir.  Gerçi kendisinin geleceğini bahar aylarından beri biliniyordu  ama benim tatil planlarımla çakışmasa çok iyi ederdi.

Hain El Nino, ABD ve Japonya dahil bir çok ülkenin meteoroloji kurumlarının bildirdiği üzere ilk etkilerini Pasifik Kıyılarında göstermeye başlamış. Aman ne mutlu bize!

Kendisini biraz tanıtmam gerekirse; El Nino'nun rüzgar sirkülasyonunun kalıplarındaki değişimlerden  meydana geldiği düşünülmekte. (Bu kötü ruh'un, bir de kız kardeşi var adı La Nina, bu ikisi dünyanın başına bela olmuş şeytanlardır.)

Normalde rüzgarlar, batı kıyılarına doğru hareket ederken, sıcak yüzey suyunu da Endonezya ve Avustralya'ya doğru taşırlar ve soğuk suyun Güney Amerika kıyılarından yüzeye çıkmasını sağlarlar.

Normal koşullarda okyanus çukurunun iki ucu arasında sıcaklık farkının büyüklüğü rüzgarların şiddetinde artmaya neden olurken; bazı zamanlarda rüzgarların bilinmeyen bir nedenle zayıflaması, batı Pasifik'teki sıcak suyun doğuya doğru hareket ederek, Güney Amerika sahillerine ulaşması ve bu bölgedeki soğuk suyun yukarı çıkamaması sonucunu doğurmaktadır. Buna El Nino denir.

Dünyadaki rüzgar sistemlerinin etkisi ile tropikal yağmurlar genellikle Endonezya üzerinden doğuya doğru yer değiştirirler. Jet Stream’in yer değiştirmesi, fırtınalar ve musonlar, dünyanın bir çok bölgesinde mevsimlere bağlı olmayan hava olayları, El Nino’nun olası etkileridir.

Bu şeytanın, ülkeler bazında etkisini sıralamak gerekirse: 

Bu yılın eylül sonuna kadar Pasifik’e yayılacak olan sıcak su akıntısının bölgenin doğusunda kuraklığa, Amerika kıtasında sellere neden olması bekleniyor. Son 56 yılın en kurak yazını yaşayan ABD’de, kışın da sert geçmesiyle dünya gıda fiyatları iyice yükselecek.

Colombia Üniversitesi’nin açıklamasına göre El Nino’nun vurduğu ülkelerde yeni çatışmalar doğması riski ikiye katlanıyor. Her beş çatışmanın birinin temelinde El Nino kaynaklı afetler var.

Mali’de 100 binden fazla insanın göç etmesine neden olan kuraklık, İslamcı militanların ülkenin kuzeyinde beş ay önce bağımsızlık ilan etmelerine zemin hazırladı.

Kuzey Kore’de reformlar sellerle geldi. Geçen ay 88 kişinin öldüğü sel sonrasında zaten zor bulunan pirincin fiyatını iyice yükseltti. 24 milyon kişi aç, 5 yaşın altındaki çocukların yaklaşık üçte birinin gelişiminin normal olmadığı, onlarcasının temiz su ve hijyen koşulları  yüzünden ishalden öldüğü kaydedildi.

Suriye topraklarının %60’ı  en büyük kuraklığı yaşadı. El Haseke bölgesinde rekolte %75 düştü, büyükbaş hayvan sayısı %85 azaldı ve 1.3 milyon insan krizden etkilendi.

Kuraklık yüzünden açlık sınırındaki Yemen’lilerin sayısı, 2009’dan beri ikiye katlanarak 5 milyona ulaştı.

2008’de Myanmar’da 140 bin kişinin ölümüne neden olan Nergis Siklonu, Royingha Müslümanlarının yaşadığı Arakan’ın güneyini de etkilemişti. Müslümanları Bangledeş’e göçe zorlayıp, topraklarına el koymak isteyen Budistlerin saldırıları afetten bu yana hızla arttı. Bugün binlerce Müslüman, BM’nin gıda yardımına muhtaç bulunmaktadır. Açlık ve sefaletin yanı sıra organ mafyasıyla da mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. 

Tayland’da son sellerin ardından yüzen işportacılar türedi.

Bangladeş’te seller sebebiyle, yerel halk Hindistan’a kaçak yollarla girmeye çalışıyor. 

Hindistan’da muson sezonunda beklenenden az yağış oldu. Ülkenin tahıl ambarı sayılan Pencap bölgesinde bir çok çiftçi ekim dahi yapamadı. Geçen ay 670 milyon insanın etkilendiği elektrik kesintileri yaşandı. Tüm bunlar gıda fiyatlarının daha da artacağının habercisi. Hindistan’ın 1.4 milyarlık nüfusunun 700 milyonu aç ve günlük gelirleri 1 €’nun altında.

Yukarıdaki verilerin, El Nino öncesi veriler olduğunu ve  El Nino’dan sonra başımıza neler gelebileceğini dikkatinize sunarım.

Hızla Üremeye, Ormanları Yok Etmeye,
Kyoto Anlaşmasını İmzalamamaya, Sera Gazlarını Atmosfere Salmaya,
Her şeyi Kirletmeye Devam Edin.




1 yorum:

  1. Adsız28.8.12

    "Bembeyaz kumsallar, berrak mavi deniz, cennet gibi bitki örtüsü, güzel bir Uzakdoğu masajı eşliğinde mojito’mu yudumlarken, ‘acaba cennette miyim’ diyebilme hayali... " ni bende kuramayacağım demek oluyor sanırım :)

    YanıtlaSil