22 Ağustos 2012 Çarşamba

Başkente Penguen ve Kutup Ayıları Geliyor

AA’sı geçtiğimiz günlerde bir haber geçti. AOÇ Hayvanat Bahçesi yetkilileri”AOÇ Hayvanat Bahçesi’ni, Ortadoğu’nun en büyük hayvanat bahçesi yapacağız” demişler.



Hayvanat bahçesinde her türden hayvan bulunmadığını ve bazı türlerin eksik olduğunu söyleyen yetkililer, ihtiyaç duydukları hayvan türleri için Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçiliği ile iletişime geçtiklerini belirterek; "Elçilikten hayvanat bahçesinde olmayan zebra, dişi aslan, gergedan, leopar, fil, penguen ve Afrika antilobu istedik. Büyükelçiliktekiler, talebimize olumlu yaklaştılar, en kısa zamanda hayvanat bahçesinde yeni hayvanları görmek istiyoruz; proje tamamlandığında hayvanat bahçesinde, 2 bin dönümlük safari alanları, hayvan hastanesi, tünel akvaryum ve hayvanların türeyebilecekleri yerler olacak. Şu anda hayvanat bahçesinde kutup ayısı ve penguen gibi soğuk iklim hayvanları bulunmuyor. Ortadoğu projesiyle penguen ve kutup ayısı gibi soğuk ikim hayvanlarının yaşayabileceği özel bir sistemi AOÇ'de  gerçekleştirmek istiyoruz” diye beyanat vermişler.

Bu yaz Ankara’da kelimenin tam anlamıyla kavrulduk, yandık, bittik. Zavallı kutup ayısı ve penguenleri Ankara sıcağında, yetersiz bir tesiste düşünemiyorum bile…. Penguen olarak; skipper, kowalski, rico ve private ve lemur  King Julien gelecek ise bak o zaman oldu! Bir şey demez, saygıyla önünüzde eğiliriz.
Kutup ayısı ve penguenleri geçtim, '2 bin dönümlük arazide safari imkanı' lafı, ister istemez aklımıza Kruger Milli Parkı'nı getiriyor. 19,485 km²’lik bir alana sahip olan bu park ve bitişindeki Limpopo’yu katarsanız, iyice geniş bir alana yayılmaktadır. İçerde beş büyük denilen aslan, leopar, fil, gergedan ve su aygırı haricinde çita, hipopotam, zebra, antilop çeşitleri, maymun, çakal, buffalo, zürafa ve bol kuş çeşitleri görülebilir.

2006 yılında kaybolan 6 metrelik piton Pakize'yi hatırladınız mı? Kaybolduğu ancak 2 ay sonra fark edilmişti. Piton kaybolduktan sonra hırsızlık dahil pek çok olasılık üzerinde durulmuş ve 3 özel güvenlikçi gözaltına alınmıştı. Güvenlik görevlileri, savcılık tarafından serbest bırakılırken, zamanın Çevre ve Orman Bakanı, "Piton bulunana kadar şiş kebap yemeyin" esprisi yapmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı ise; "Piton yılanının kebap olacağını tahmin etmiyorum. Bence olsa olsa ya bir sirkte gösteri hayvanı, ya da lüks bir mağazada ayakkabı olur" demişti.

Geçmiş deneyimlerini göz önüne aldığımızda; safari imkanı sunacak olan Ortadoğu'nun en büyük hayvanat bahçesinin, hayli ilginç olaylara gebe olacağını şimdiden söyleyebilirim.

Ben, sevgili penguenlerime döneyim.

skipper: beyler, bir tatile ihtiyacımız var. O lemurdan uzağa bir yere gitmeliyiz.
private: bir hayvanat bahçesine gidebiliriz, orda pandalar ve hipopotamlar ve sürüngenlerle dolu bir oda varmış
skipper: private, yaşadığımız yerin bir hayvanat bahçesi olduğunun farkındasın di mi?
private: ama başka bir hayvanat bahçesini ziyarete gidebiliriz!
skipper: rico?

skipper   : hava sıcaklığı nedir kowalski?
kowalski : - 27 , sümüğün donma noktası

Skipper, kowalski, rico ve private ve King Julien’den uzaklaşıp, konumuza tekrar geri döneyim.  Kutup ayısı, penguen, ortadoğu kelimelerinin bir araya gelmesiyle aklımıza ilk gelen muzurlukları  hatırlayarak, konuya noktamızı koyalım.



2 yorum: